okénko do života novoměstských skautů

https://archiv.okenko.org
ze dne 4. 10. 2010
článek číslo 951
autor: Mládě

 

Skautská chata Mercedes

Na okraji lesa Ochoza stojí novotou zářící zděná chata. Novostavba to však není, to jen skauti po dlouhých letech zákazů chatu obnovili do její původní krásy.
Chatu skauti vystavěli v předválečných letech, ale díky politickým událostem a dlouhotrvajícímu soudnímu sporu o její navrácení je v našich rukou až od roku 2009. Ve stejném roce proběhla rekonstrukce střechy a venkovních fasád, včetně obnovení sgrafit a v roce 2010 již za provozu probíhá postupná rekonstrukce a dovybavování inteiérů. Chatu využívají nejen naši členové, ale funguje i jako víkendová základna pro další skautské oddíly.

"To jsme ještě ráno před školou šli na bouračku sekerkama čistit cihly, aby jsme je měli na odpoledne nachystané na odvoz k lesu kde se chata stavěla..."
Podobné krátké i delší vzpomínky na stavbu chaty jsem nejednou vyslechl od Zdeňka Řádka, když jsem si půjčoval, nebo vracel klíč od klubovny, který byl v devadesátých letech u nich uschován.
Z jeho vyprávění jsem cítil a dodnes cítím to nadšení s jakým se do stavby a její přípravy mladí skauti v té době pouštěli. Jak museli na dřevěných kolečkách vozit cihly z bouračky, která stála vedle staré školy a stejným způsobem vozili kámen do základů a na podezdívku zase z druhé strany, od Černé skály.

Dnes je situace trošku jiná, střechu a fasádu udělala firma a na nás jsou "jen" dodělávky jako jsou např. vymalování interiérů, opravy nábytku a další zútulňování. Dnešní doba nám situaci trochu zjednodušila, ale věřím že nadšení každého kdo: tady něco natře, tady přišroubuje, tady porovná, je stejné jako cítili skautíci před více než osmdestáti lety. Alespoň já to tak cítím, je to přece NAŠE Mercedeska!

Historie chaty v datech

Zájemci o pronájem chaty pokračujte ZDE
Okénko do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska Bílý štít