okénko do života novoměstských skautů

https://archiv.okenko.org
ze dne 20. 8. 2004
článek číslo 159
autor: Verča

 

Zprávy z Athén

Zprávy od dobrovolníků Veroniky a Kutyho, kteří pomáhají na olympiádě v Athénách. Ale to vy jistě dávno víte, takže si můžete přečíst, jak se jim tam líbí.
Články jsou čerpány z e-mailové korespondence a můžete si je přečíst i na stránkách brněnského Dýchánku.

Autory fotografií jsou Chose, Kuty, Verča a Chroust.

Po nějakém čase bylo napsáno i toto shrnutí.
 

31. července 2004

Zdravíme všechny rodiče a přatele skautských olympijských dobrovolníků.

Je krátce před druhou hodinou a za pár minut opustíme Brno, abychom se vydali na cestu na horký jih. Autobus BOVA Futura, který pro nás přijel, všechny nadchl komfortem a klimatizací. Oboje budeme na ceste potřebovat :-) V tuhle chvíli doskládávame poslední věci do autobusu.
Zítra dopoledne bychom měli dorazit do Bulharska, kde uděláme 8 hod. zastávku, která je povinná pro řidiče, a vyrazime na kratký výlet do bulharských hor. V pondělí dopoledne bychom měli dorazit na Peloponez do městečka Korinthos. Kousek od něj nás čeká skautská základna, na které strávíme několik dní před samotným nástupem na Olympiádu.
Držte nám pěsti, at v pořádku dorazíme do Korinthu.

Jménem všech účastníků zdraví a hezké léto přeje
Veronika Horová
 

6. srpna 2004

Zdravíme rodiče a přátele tentokrát už z Athén.

Po třech dnech strávených na skautské základně v Korinthu, jsme se včera odpoledne (tzn. 5. 8.) přesunuli na dalši skautskou základnu, tentokrát do Athén. Všichni jsme v pořádku, už jsme se vyrovnali i s poněkud většími teplotami, které se v Athénách pohybují kolem 38 stupňů Celsia. Ubytovaní na athenské základně předčilo veškerá naše očekávání. Spíme sice většinou ve stanech, ale máme k dispozici skvěle vybavenou kuchyň a jídelnu s krbem :-) + 3 ledničky. Hlady rozhodne netrpíme, v průběhu naši práce v olympijském areálu ve Schiniasu dostáváme obědy (formou těstovinových, zeleninových a jiných salátů, baget, jogurtů a sušenek) a dostatčné zásoby pití. Večer vaříme společné česke jídlo. Každý z nás s obrovským nadšením uvítal dostatečný počet sprch a záchodů. (Na předchozí základně byl jeden záchod a jedna sprcha dohromady).

Od včerejšího odpoledne jsme všichni akreditovanými dobrovolníky LOH. Každy z nás dostal akreditační kartu, která ho opravňuje ke vstupu do areálu ve Schiniasu, našem pracovišti, a dále umožňuje dopravu zdarma po celých Athénách. Největši radost nám však udělaly uniformy pro dobrovolníky. Nekteří prohlásili, že kdyby teď museli odjet domů, tak už budou spokojeni, že si přivezou hezkou vzpomínku a značně rozšíří svůj šatník o sportovní oblečení značky Adidas.

Dnes (6. 8.), v časných ranních hodinách (5:30), jsme poprvé vyrazili do našeho působiště ve Schiniasu, abychom se seznámili s tím, co nás bude následující tři týdny čekat. Každý byl zasvěcen do své pracovní pozice. Vstupní kontrola do areálu je důsledná, což jsme si mohli oveřit sami na sobě, když nám zabavili nože. Vrátili nám je na konci smeny s tím, že sice chápou, že nůž a skaut patři k sobě, ale pokud bychom s nimi přišli i zítra, čekají nás nejspíš želízka na rukou a transport mimo areál :-)

Toť pro tuto chvili od nás vše. Jménem všech dobrovolníků zdraví a hezké léto přeje

Veronika Horová a Ondřej Dudák
 

9. srpna 2004

Zdravíme všechny rodiče a přátele ze sluncem zalitých Athén.

Definitivně jsme se zabydleli na athénské základně. Ubytovaní je bez problémů. Pokud nás zrovna neživí Řekové, vaříme si sami. Konečně se už rozběhly směny ve vodním areálu v Schiniasu, kde pracujeme. Zatím tam ale není mnoho olympijských týmu, takže nemáme moc co na práci.

Někteři z nás byli přideleni k veslování a zbytek na kanoe a kajaky. Oba tyto sporty sídli v jednom areálu, takže se potkáváme velice často a to nejenom v jídelně. Pracujeme na několika postem. Tím prvním je Athlet Assistant - ti mají za úkol hlídat nejenom vstupy do sportovní zóny, ale i do posilovny, relaxačních místností atp. Další skupinka našich dobrovolníků má na starosti doky a úschovnu lodí. Pomáhají sporotvcům na molu a s přenášením lodí. Svoje zástupce máme i v olympijské vesnici a informačním středisku pro kajakáře.

Pracujeme ve dvou směnách po 6-ti hodinách. Přičemž ty ranní začínají někdy už v 5:45 ráno a večerní končí ve 20:00. Každý z nás dostal rozpis svých směn při první návštěvě areálu. Volné dny trávíme každý po svém. Někteří z nás už stihli navštívit kromě athenských památek (Akropole, Agora,...) i památky vzdálenejši - Delphy a jeskyně na jihu Peloponesu, jiní okupují pláže.

Malá perlička na záver... Dostali jsme možnost shlédnout generálni zkoušku zahajovacího ceremoniálu. Polovina ho viděla včera, tu druhou to čeká zítra. Prozradit Vám nemůžeme nic, ale stojí to rozhodně za to, takže se máte na co těšit. Čeští sportovci jsou při nástupu, který je podle řecké abecedy, témeř na konci. Jediné, co se nezkoušelo, bylo samotné zapálení ohně, takže to je i pro nás zatím velkou neznámou.

Příjemný den na daleký sever Vam od počítače přejí

Veronika Horová a Vojtěch Brouček
 

10. srpna 2004

Krasný den všem přátelům našeho projektu,
uběhl dalši den našeho pobytu v Athénách a nekteří z nás se konečně setkali s českými sportovci - konkrétně veslaři. Prý jsou velmi přijemní a dokonce jedna z našich účastnic Veronika Bulířová poskytla rozhovor pro ČTK. Takže o nás třeba uslyšíte i v českých mediích.

Již jsme kontaktovali i českou ambasádu, vědí o nás a zjistili jsme, kde leží český olympijský dům. COV se tam teprve zabydluje, takže je navštívíme až koncem týdne.


Abyste konečně mohli vidět naše úžasné barevné uniformy, ale i nás samotne, pověsili jsme na internet několik fotografií z uplynulých 10 dní. Fotografie naleznete prozatím na adrese: http://www.modrazare.unas.cz/goblin
V tuto chvíli je polovina z nás na 2. generální zkoušce zahajovacího ceremoniálu. My, protože jsme ji u viděli, v neděli vyrazíme hledat českou restauraci Švejk.

Přejeme Vám o něco nižší teploty než zde a alespoň tak z poloviny přijemné lidi kolem sebe, jako jsou zde!

Krásný večer

Vojtěch Brouček a Jan Bičovský
 

17. srpna 2004

Athény, 17. srpna 2004

Zdravíme všechny rodiče a přátele do České republiky,

Jak jistě víte, olympiáda už začala. Zahajovací ceremoniál jste zajisté viděli v televizi a dáte nám za pravdu, že to byl úžasný zážitek! My jsme jej sledovali na velkoplošné projekci v parku Anakassa, nedaleko naší základny. Dokonce jsme na obloze mohli vidět část z ohňostroje, který ceremoniál zpestřoval.

V Schiniasu probíhají veslařské závody už od sobotního rána. S českou veslařskou výpravou jsme se rychle seznámili. Jsou velice příjemní a pozitivně přijímají skutečnost, že kolem sebe slyší tolik češtiny. Máme možnost chodit fandit a pomáhat naším veslařům k jejich úspěchům hlasovou podporou. Taky se o nás už začala zajímat média. Poskytli jsme rozhovor pro rádio Proglas, Český rozhlas, ČTK a korejské noviny. Česká televize odvysílala reportáž o našem působení ve veslařském areálu.

Včera (16.8.) bylo velmi špatné počasí - foukal silný vítr - a organizátoři závody zrušili a odsunuli na dnešní odpoledne. Proto jsme neměli během směny prakticky žádnou práci. Že je větrno více než obvykle jsme poznali i u nás na základně, kde nám vítr obracel stany.

Skutečnost, že jsme v Athénách, nám dovoluje během olympiády navštívit i řadu jiných zápasů a klání, čehož jste si mohli všimnout při přenosu beach volejbalového zápasu Česko-Holandsko, kdy někteří z nás vytvářeli nepřehlédnutelnou diváckou kulisu.

Dalším pozitivem olympijských Athén je i veliké množství doprovodných kulturních akcí se vstupem zdarma na různých místech v centru. V pátek měly u příležitosti zahájení Olympiády muzea a jiné památky vstup zdarma.

Větší změna v životě našeho Týmu nastane až 22. srpna, kdy skončí veslařské závody a začnou závody kanoistů a kajakářů. Ti z nás, kteří jsou u veslování své působení ve Schiniasu ukončí a budou mít skoro týden volna.

S pozdravem a přáním hezkého dne

Vojtěch Brouček a Veronika Horová
 

25. srpna 2004

Vážení a milí přátelé našeho projektu,

Olympiáda postoupila do své druhé části, alespoň u nás v Schiniasu. Zítra nahradí veslařské závody souboje kanoistů a kajakářů. Zatímco dobrovolníci od veslařů mají teď týden volno, které využijí asi nejvíce na cestování, dobrovolníkům u kajaků jejich práce teprve začíná. Jak dopadla naše veslařská reprezentace v soubojích o medaile určitě už víte z televize. Možná jste mohli někoho z nás během fandění nebo při práci v televizi zahlédnout. Václav Chalupa i Mirka Knapková byli velice přátelští a vstřícní, ačkoli ani jeden z nich na medaile nedosáhl. Hodně nás nadchlo a potěšilo druhé místo párové čtyřveslice. Je to skvělý pocit být při tom, když naši sportovci získají medaili. Celý závod jsme prožívali společně s jejich kamarády a trenéry. O radost z vítězství se s námi veslaři podělili mimo dosah kamer v loděnicích.

Navštívili jsme i Český olympijský dům v Pireu. Zrovna včera to byla velice milá návštěva. Štěstí nám přálo, protože jsme se tam setkali i s legendou české atletiky paní Danou Zátopkovou a příjemně jsme si s ní popovídali. Mimo jiné tam točí výborné plzeňské pivo, na které nás pozvali, a je možné tam dostat i české noviny. Každý sebemenší úspěch našich sportovců se zde bouřlivě slaví.

Všichni jsme v pořádku, zdraví nám přeje a komáři taky.

Za dobrovolníky z olympijských Athén zdraví Veronika Horová

P.S.: Právě jsme se dokoukali na předávání medaile Šebrlemu - krása, že?
 

30. srpna 2004

Drazí a milí,
tak už je to tady! Ve zdraví jsme přežili pobyt v Řecku a celou Olympiádu. Za pár hodin vyrážíme na cestu domů…Před dvěma dny se odjely poslední finálové závody v Schiniasu. Těšili jsme se, že si zazpíváme českou hymnu společně s Martinem Doktorem, ale Česká republika bohužel žádnou medaili nezískala, ačkoli jsme fandili, co nám síly stačily. Byli jsme pozváni na oběd do jídelny pro sportovce. Vaří tam mnohem lépe, než v naší jídelně pro dobrovolníky, a tak jsme si naložili poctivé porce až k prasknutí.

Stejně tak jako před týdnem, kdy skončily veslařské závody, i tentokrát po předání posledních medailí následovala veliká burza dobrovolnických uniforem, které se staly žádaným artiklem. A tak si každý z nás odváží sportovní oblečení atletů z různých koutů světa. Proto máme teď v Týmu zástupce Argentiny, Kuby, Španělska nebo třeba Slovenska (těch asi nejvíc)…

Jako ocenění za naši práci ve Schiniasu jsme obdrželi několik vstupenek na sobotní finále v atletice a na závěrečný ceremoniál. Obě akce byly pro vylosované šťastlivce velikým zážitkem. Fandili jsme hlavně Janu Železnému, kterému se však jeho závod příliš nevydařil.

Určitě se na nás už těšíte, proto Vám sdělujeme několik základních informací o naší cestě domů: Z Athén odjíždíme dnes v 17:00 hod (místního času) autobusem do bulharské metropole - Sofie. Zde budeme zítra ráno kolem šesté hodiny a v 8 hod. budeme pokračovat druhým spojem do Brna a Prahy. Příjezd je plánován ve středu 1.9. v cca 6:30 na ÚAN Zvonařka v Brně a 9:00 na ÚAN Florenc v Praze. Protože se však jedná o mezinárodní linky, může dojít k určitému nedodržení jízdního řádu. Pokud by se naše cesta jakkoli zkomplikovala či zpozdila, budeme Vás operativně informovat emailem.

Brzy naviděnou.
S pozdravem a přáním hezkého dne

Veronika Horová a Vojtěch Brouček
Okénko do života novoměstských skautů - zpravodaj střediska Bílý štít